top of page

Det kræver mod, at sige nej

Ifølge loven skal alle præster i Danmark, selv tage stilling til om de vil vie homoseksuelle par. Hvorfor siger de fleste præster, at de er for, når bibelen siger noget andet?

Af Rosa Langer og Elise Gosvig 

Før loven blev vedtaget den 15. juni 2012, var det kun muligt at få registreret partnerskab på rådhuset, hvis man ville være sammen som et homoseksuelt par. (Foto: Rosa Langer)

Det bliver sværere for præster, at gå imod strømmen. Modig skal man være, for at sige nej til vielse af homoseksuelle par i kirken. Flere og flere præster i Danmark siger nemlig ja til at vie præster i den danske folkekirke. Selvom vi her i Danmark har ytringsfrihed, er der stadig nogle præster, som bliver set ned på af samfundet, fordi de er imod vielse af homoseksuelle. Et eksempel kunne være sognepræsten Jens Lomborg fra Skjern Bykirke. ”Der er mange her fra området, som har set lidt skævt på det, fordi de selv mener, at homoseksueller har lov til at blive viet, og på den måde syntes jeg, det har krævet en del mod, at stå ved min egen mening”. Jane Marie Sognstrup fra Grundtvigskirken i Esbjerg, der er for vielse af homoseksuelle siger: ”Der er ikke mange her i Esbjerg, der har kommet med kommentarer mod min holdning i menigheden”. Det giver god mening, at der ikke er mange i Esbjerg, der har kommenteret på Janes mening, fordi størstedelen af borgerne i Danmark er for vielsen.

 

Hvad er problemet?

Hvis man som mand og mand, kvinde og kvinde har det godt sammen, hvorfor kan man så ikke få lov til, at blive viet af nogle af de danske præster? I Danmark siger loven, at præsten selv må tage stilling til, om han eller hun vil vie homoseksuelle. ”Jeg har valgt, at jeg vil vie de homoseksuelle, fordi de ikke selv kan gøre for, at de er til det andet køn. Det er noget, de lever med”, udtaler Jane Marie Sognstrup.

 

Det siger Bibelen

Selvom de fleste i Danmark er for vielsen, siger biblen noget helt andet efter Jens Lomborgs mening. ”Bibelen er både i det gamle og det nye testamente imod homoseksualitet. Den siger, vi er skabt som mand og kvinde og skabt i Guds billede”.

 

Dog mener Jane Marie Sognstrup noget andet. ”De udsagn, der står i biblen er tidsbestemt. De er et udtryk for en holdning til, hvad seksualitet er”. Men som Jens Lomborg siger: ”Man kan vælge, at fortolke bibelen på forskellige måder, men samtidig er man også forpligtet som kirke til at følge grundbogen; Bibelen”.

 

”Vi lever i en verden, som er gået i stykker. Der er nogle ting i vores seksualitet, som vi har brug for tilgivelse for”, siger Jens Lomborg. Ligesom Jane mener mange mennesker også, at det, der står i Bibelen er tidsbestemt, og os mennesker tænker, at det ikke er aktuelt længere, at man godt kan ændre lidt i det, der står. ”Der er ingen tvivl om, hvad der står i Bibelen”, mener Jens. 

© Courage News 2014 

  • Facebook App Icon

(Tegninger af: Rosa Langer)

(Tegninger af: Rosa Langer)

bottom of page