
Hans Lindberg: Et risikabelt skifte
Vi har på sportsredaktionen haft kontakt til den danske landsholdsspiller Hans ”Majestæt” Lindberg, og fik en god snak med ham om ham og hans håndboldkarriere. Skiftet til Hamborg, drømmen om at blive fodboldspiller og en snak om mod er blot nogle af emnerne.
Af Emil Rentius Sørensen

(Foto: Polfoto.dk)
Han er en travl mand, det er der ingen tvivl om. På en almindelig onsdag blev han to gange nødt til at udsætte det skriftlige interview grundet træning og kamp. En kamp som HSV Hamburg vandt med hele 34-24 over HC Erlangen, og en kamp, hvor Hans Lindberg selv scorede 8 mål. Dette siger lidt om hans ubetingede succes i Tyskland. ” Jeg har det fantastisk i Hamburg og nyder at bo her. Jeg udvikler mig stadig, men mere på de små ting og det personlige plan. Sportsligt er jeg på et niveau hvor udviklingen er med til at bibeholde et højt niveau. ” skriver han til sportsredaktionen på Courage News.
Barndomsdrømmen
Håndbold har ikke altid været førsteprioritet for Hans Lindberg, når det gælder sport. Han havde og andre talenter: ”Jeg var en sportsnørd, og engang ville jeg være professionel fodboldspiller. ” fortæller han og fortsætter: ”Men da jeg så slog over til håndbold, så var det der, jeg ville være den bedste. ”
Han startede som 14-årig til håndbold, og da han kom op på topniveau, tog han til Helsinge, hvor han havde seks ”fine” år, efter hans mening. Men han ville op på et højere niveau: ”Jeg skiftede til Viborg. Det var et skifte til større og mere professionelle rammer, det kunne Helsinge ikke tilbyde. Samtidig var Nikolaj Jakobsen assistenttræner, og han var nok den, jeg mente, jeg kunne lære allermest af på det tidspunkt. Hvilket var det helt rigtige valg. ” Efter to år i Viborg, følte han sig klar til endnu flere udfordringer. Så da det rigtige tilbud kom, slog han til: ”Hamborg er en storby. Og på det tidspunkt var det den klub, som så ud til at ville satse på at være det bedste hold i verdenen. ” Han gjorde sig da også nogle overvejelser omkring et udlandseventyr: ”Jeg overvejede, om det var det rigtige valg. Der var ingen danskere i klubben, så skridtet var ekstra stort på godt og ondt. ” skriver han.
Håndbolden i Tyskland
Der er stor forskel på håndboldkulturen i Tyskland og Danmark. Og i det hele taget stor forskel på Tyskland og resten af verden. Det er enestående. Mængden af tilskuerne er én ting, men de råber derudover også både højere og mere. ”Tilskuerinteressen er helt anderledes, tyskerne er sportsfanatikere og går op i deres hold med liv og sjæl. ” skriver han om tilskuerne i Tyskland. Holdet i Hamborg har han blandede meninger om: ”Vi har en bred trup, men desværre er der længere imellem kvaliteten. ” skriver han og uddyber: ”Det er andre forudsætninger i klubben end tidligere. Der har været et større oprydningsarbejde, efter at klubben var tæt på konkurs, men det går den rigtige vej igen. ”
Holdånden er for Hans Lindberg en afgørende faktor på et håndboldhold, såvel i Tyskland som i alle andre lande: ”Det er utrolig vigtigt, når man spiller på et hold hvor der er så mange forskellige nationaliteter og holdninger. Så skal der gøres ekstra meget ud af det, for at få det til at fungere. ” Men han har også oplevet, at spillere kan præstere uden en optimal holdånd: ”På den anden side har jeg også oplevet spillere, som ikke kunne fordøje hinanden personligt, men på banen fungerede det fantastisk. Men lige så snart kampen var slut, snakkede de ikke sammen. ”
Hans Lindberg stiller høje krav til sig selv: ”Jeg stiller høje forventninger til mig selv, og jeg prøver på at holde en høj udnytningsprocent, og minimere mine fejl samtidig med ikke at være bange for at lave fejl. ” Dette har vist sig at give pote, og siden han kom til Hamborg, har han haft nærmest ustoppelig succes på både klub- og landsholdsplan. Dette har også skabt et pres og en masse forventninger fra pressen og tilskuerne: ”Presset er der uanset hvad, og det trives jeg med. Jeg prøver på hver eneste kamp at yde det optimale. Om det så udmønter sig i mange mål eller f.eks. mange assists er forskelligt. Men grundlæggende mål er at yde det maximale hver eneste kamp. ”
Risikabelt at skifte
På sportsredaktionen mener vi, at man må betegne et skifte til Tyskland som modigt. Man ligger alt det, man kender fra Danmark, bag sig, og satser alt på et håndboldeventyr i udlandet. Men for Hans Lindberg var det kun en risiko at løbe: ”Det skridt det var at tage af sted til Tyskland uden et sikkerhedsnet, det var stort men om det var modigt ved jeg ikke. ” skriver han og uddyber: ”Det var et stort skridt, men nej ikke modigt som sådan. Det var mere et spørgsmål om at risikere den tryghed, der nu er ved at bo tæt på familie og venner i Danmark, og tage et skridt i en ny retning for at udvikle og udfordre mig selv både sportsligt men i høj grad også personligt. ”
Fremtiden
Han har planerne klar for de næste mange år, og han er fast besluttet på at blive ved med at spille håndbold. Han har masser af ambitioner for fremtiden både i Hamborg og for Danmark. ”På klubplan er det forhåbentlig at vi skal op og spille med om top3-placeringerne igen fra næste sæson. Jeg har ingen planer om at stoppe på landshold, og jeg håber og satser på at fortsætte karrieren 5-6 år endnu, hvis kroppen ellers kan holde til det. ” Det sidstnævnte må tiden jo vise. I Danmark sidder vi og håber sammen med Hans. Efter spillerkarrieren har han også en idé om, hvad han skal lave: ”Jeg kan godt forestille at fortsætte inden for håndboldverdenen, om det er som træner eller f.eks. sportschef er stadig åbent. Jeg kan også forestille mig at jeg er selvstændig til den tid, alt efter om det kommer til at gå godt med de firmaer jeg pusler lidt med. ”