top of page

Fra spiller til succestræner

Sportsredaktionen har snakket med Michael Iversen, cheftræneren for succesrige Rækker Mølle KFUM om deres oprykning til 1. division, hans fokus på udvikling og hvad mod er i hans øjne. 

Af Emil Rentius Sørensen

Michael Iversen (Foto: RingkøbingSkjern Dagblad)

Hans passion for håndbold er tydelig. Man kan næsten høre på hans stemme, at han lever for det. Det understreger han ved at udtale: ”Jeg har ikke haft de helt store drømme, men jeg har altid været glad for håndbold og tænkt, at det var inden for det, jeg skulle gøre karriere. ”

 

Fra spiller til træner

Michael Iversen spillede håndbold i Skjern som ung, men han skiftede til Rækker Mølle, da han blev seniorspiller. Han siger, at han ikke var god nok til Skjerns hold, så han søgte til en mindre klub, der stadig tog håndbolden meget seriøst. ”Jeg har selv spillet en masse håndbold, og jeg havde hele tiden tænkt, at jeg aldrig skulle være træner. Jeg havde prøvet et enkelt år som ungdomstræner i Skjern for nogle 10-årige drenge, men det var som om, at de ikke hørte efter, så det gad jeg ikke mere. ” siger han til sportsredaktionen på Courage News. På trods af det, begyndte han som træner i Rækker Mølle, da han var 19 år. ”Jeg startede trænerkarrieren efter en god kammerat havde sagt, at jeg skulle prøve at videregive alt det, jeg havde lært i Skjern. Jeg blev fanget af det, da jeg trænede et u12-hold, hvor spillerne sugede til sig. De ville gerne lære af mig. ”

 

Derfra tog karrieren fart. Det endte med, at han blev seniortræner, og det har han været siden. Han beskriver seniorholdet i Rækker Mølle som et springbræt for unge spillere. De spillere, der i de store klubber rykker op fra u18 til senior, har som regel svært ved at få spilletid. I disse tilfælde skal unge spillere se Rækker Mølle som en mulighed for at få spilletid og udvikle sig.

 

Oprykning

I sidste sæson rykkede Rækker Mølle KFUM op i 1. division, efter de havde vundet 2. division med et stort spring ned til forfølgerne. Ifølge Michael Iversen var der ingen tvivl: ”Vi rykkede op, fordi vi satser på udviklingen. ” siger han og fortsætter: ”Træningerne er vigtige, og unge spillere er vigtige. Vi valgte for to år siden at fokusere på at lave et sprængbræt for unge, talentfulde spillere. Vi laver et godt træningsmiljø og tiltrækker unge spillere i stedet for at skrive kontrakter. ”

Oprykningen har påvirket klubben både positivt og negativt. Da Rækker Mølle rykkede op, blev de mere eliteorienteret, og det miksede man med det sociale, der i forvejen var vægtet højt. ”Vi beholder de samme værdier, og det er godt. Vi er blevet en eliteklub, men vi fokuserer stadig på bredde. De to elementer går hånd i hånd. ” siger han og pointerer, at han håber, at de forbliver i 1. division: ”Jeg håber ikke, at Rækker Mølle kommer op i ligaen på et tidspunkt. Jeg synes, at Rækker Mølle skal være et springbræt og fokusere på udviklingen. Det kan ske, at de rykker op, men jeg håber det ikke. ”

 

Michael Iversen føler, at han har gjort en forskel. Han har udviklet unge spillere gennem tiden, der har fået en håndboldkarriere ud af det. Han har præget mennesker med værdier, og han har selv udviklet sig med disse værdier. ”Jeg udvikler mig meget lige nu, da der er et stort step op fra 2. til 1. division. Man skal pludselig tænke på, om resultat eller proces er vigtigst. Økonomi kommer også ind over sammen med et tryk og en masse fokus frem omverdenen. Jeg skal tage stilling til mange ting, og derfor udvikler jeg mig. ”

 

Et modigt valg

Michael Iversen tog en modig beslutning om at blive træner i stedet for spiller. Han havde prøvet på at blive professionel håndboldspiller, men valgte i stedet en karriere på sidelinjen. Det måtte bære eller briste. Det viste sig at være et godt valg, da han har fået succes som træner. Men han har også en negativ side ifølge ham selv: ”Jeg er den sociale type, og det er også et minus. Jeg er ikke en kynisk træner, men jeg ser i stedet det bedste i spillerne. Jeg kan være lidt for godtroende nogle gange i forhold til spillerne. Men jeg er ikke en anden, når jeg er træner. Jeg er mig selv, og jeg tager ikke en anden hat på, når jeg går i hallen. ”

 

Han mener, at alle trænere, der tør satse, er modige: ”Som træner skal man turde at have is i maven og tro på sig selv. Det vil sige, at man tør at ændre på ting, selvom det i forvejen går godt. Det kan godt være, at man kommer til at ligne et stort fjols udadtil, men man tager chancen, og det er modigt. ”

 

Når man spørger ham, hvad højdepunktet indtil videre i hans tid som træner har været, svarer han overraskende ikke oprykningen til 1. division: ”Oprykning var godt. Men der er noget, der står højere, og det var, da jeg som u14-træner blev nummer tre i Jylland med mit hold. Det var fedt. ”

 

Rækker Mølle er som sagt en klub, der satser på udvikling af unge spillere. Når man spørger Michael Iversen til fremtiden, svarer han: ”Jeg håber, at der er så mange penge i håndbold, at jeg på et tidspunkt kan leve af at være udviklingstræner. Det er det, jeg kan finde ud af, og det er det, jeg er god til. Men lige nu er der ikke nok penge i det, så jeg har et arbejde ved siden af. ”

 

Målsætningen

Den klare målsætning for Rækker Mølle var før sæsonen overlevelse i 1. division. De skulle blive ved med at kigge udviklingsmæssigt, altså på processen med spillerne i stedet for resultatet i kampene. På grund af skader og på grund af, at de kun har 5 point efter 8 kampe, begynder de nu at kigge mere på resultaterne. ”Før sæsonen ville det være flot at have 5 point på nuværende tidspunkt. Jeg mener, at hvis skaderne ikke havde været der, kunne de lægge 4-5 point til. Skaderne har gjort, at vi ikke har spillet optimalt. Vi har haft chancerne for flere point, men vi missede dem. ”

 

I forhold til fremtiden siger Michael Iversen: ”Vi vil gerne etablere os i 1. division, så vi kan blive ved med at tiltrække unge, der senere vil op og spille i ligaen. ” Han håber også, at et par af de unge spillere skriver kontrakt med en ligaklub til sommer. Spillere som Henrik Juul, Mads Helt og deres dygtige målmænd har gode muligheder for det, spår han.

 

Godt miljø

Michael Iversen valgte Rækker Mølle af flere gode grunde. Der var som sagt et godt springbræt og en mulighed for masser af spilletid. Men der var andre ting, der tiltalte ham: ”De var gode socialt, og det var vigtigt. Det giver en god holdånd. Ingen holdånd, intet hold. Et hold bliver bygget op omkring det sociale. ” siger han.

© Courage News 2014 

  • Facebook App Icon

(Tegninger af: Rosa Langer)

(Tegninger af: Rosa Langer)

bottom of page